Apple iPhone SDK for Mac

Apple iPhone SDK for Mac 3.2

Опис

Apple iPhone SDK за Mac е моќен сет на алатки за програмери што им овозможува на програмерите да креираат апликации за iPhone, iPad и iPod touch. Со објавувањето на верзијата 3.2, овој софтвер стана уште поробустен и побогат со функции од кога било досега.

Во неговото јадро, iPhone SDK вклучува Xcode интегрирана развојна средина (IDE), која обезбедува сеопфатен пакет алатки за градење и дебагирање на апликации за iOS. Ова вклучува сè, од уредување код и управување со проекти до тестирање и распоредување.

Една од клучните карактеристики на Xcode е неговата поддршка за повеќе програмски јазици, вклучувајќи ги Objective-C, Swift, C++ и многу повеќе. Ова им олеснува на програмерите со различно потекло да работат заедно на проекти или да се префрлаат помеѓу јазици по потреба.

Покрај самиот Xcode, iPhone SDK вклучува и голем број други корисни алатки кои можат да помогнат да се насочат работните текови за развој. На пример:

- Алатката Interface Builder им овозможува на програмерите визуелно да дизајнираат кориснички интерфејси користејќи контроли за влечење и спуштање.

- Алатката Instruments обезбедува анализа на перформансите и можности за дебагирање во реално време.

- Симулаторот им овозможува на програмерите да ги тестираат своите апликации на виртуелни iOS уреди без да им треба физички хардвер.

Сите овие карактеристики се комбинираат за да го направат Apple iPhone SDK една од најмоќните алатки за програмери достапни денес.

Но, што е со всушност развојот на апликација? Како изгледа тој процес?

Најпрво, вреди да се напомене дека развојот на апликација за iOS бара одредено познавање на концептите за програмирање како променливи, функции, циклуси итн., како и познавање со објектно-ориентираните програмски принципи ако користите Objective-C или Swift.

Откако ќе ја поставите околината за развој (која обично вклучува инсталирање на Xcode на вашиот Mac), можете да започнете да ја креирате вашата апликација со дефинирање на нејзиниот кориснички интерфејс со помош на Interface Builder. Ова вклучува влечење елементи на интерфејсот на платно (како копчиња или полиња за текст) и конфигурирање на нивните својства (како големина или боја).

Следно е пишување код во Objective-C или Swift - тука дефинирате како се однесува вашата апликација кога корисниците комуницираат со неа. Ќе користите API обезбедени од рамки на Apple (како UIKit) за да се справите со работи како допир на копчиња или внесување/излез на податоци.

Додека пишувате код во прозорецот на уредувачот на Xcode, ќе видите означување на синтаксата што помага да се идентификуваат грешките на почетокот на процесот на развој. Откако ќе се заврши целото кодирање, можете да ја стартувате вашата апликација во Симулатор кој ќе симулира како таа би изгледала и се однесува на вистинскиот уред.

Во текот на овој процес, Xcode обезбедува корисни повратни информации преку пораки за грешки и предупредувања, така што сите проблеми ќе се откријат рано пред да станат поголеми проблеми.

Генерално, Apple iPhone SDK нуди сè што им е потребно на програмерите кои сакаат брзо и ефикасно да градат висококвалитетни апликации. Без разлика дали штотуку почнувате со развој на iOS или сте веќе искусни програмери кои бараат подобрување на продуктивноста, овој софтвер има нешто што им нуди на сите.

Целосни спецификации
Издавач Apple
Страница на издавачи http://www.apple.com/
Датум на издавање 2010-05-29
Датум на додавање 2010-05-29
Категорија Алатки за програмери
Под категорија IDE софтвер
Верзија 3.2
Барања за ОС Macintosh, Mac OS X 10.5 Intel, Mac OS X 10.6 Intel
Барања This app requires Mac OS X 10.6, and does not run on Mac OS X 10.5. Please ignore the "Operating System Requirements" field for this listing.
Цена
Преземања неделно 0
Вкупно преземања 18905

Comments:

Најпопуларни