XULRunner

XULRunner 41.0.2

Опис

XULRunner е моќна алатка за развивачи која ви овозможува да креирате богати апликации користејќи технологии на Mozilla. Тоа е пакет за траење што може да се користи за подигнување на апликациите XUL+XPCOM, кои се богати со функции како Firefox и Thunderbird. Со XULRunner, можете лесно да ги инсталирате, надградите и деинсталирате овие апликации со леснотија.

Една од клучните карактеристики на XULRunner е неговата способност да обезбеди libxul. Ова решение ви овозможува да ги вградите технологиите на Mozilla во други проекти и производи. Ова значи дека можете да ги користите истите моќни алатки и функции што се наоѓаат во Firefox и Thunderbird во вашите сопствени апликации.

XULRunner е проект со отворен код развиен од Mozilla Foundation. За прв пат беше објавен во 2006 година како дел од циклусот на издавање на Firefox 3. Оттогаш, таа стана суштинска алатка за програмерите кои сакаат да креираат меѓуплатформски апликации користејќи веб технологии.

Со XULRunner, програмерите имаат пристап до широк опсег на алатки и API кои го олеснуваат брзото градење на сложени апликации. Тие вклучуваат:

- Моторот за рендерирање Gecko: Овој мотор ги напојува компонентите на корисничкиот интерфејс (UI) на Firefox и Thunderbird.

- Моделот на компонентата XPCOM: Овој модел обезбедува флексибилна архитектура за градење модуларни софтверски компоненти.

- Јазикот за скрипт XPConnect: овој јазик дозволува JavaScript кодот што работи во апликацијата да комуницира со C++ кодот што работи надвор од апликацијата.

- XBL обврзувачки јазик: овој јазик обезбедува начин за програмерите да ги дефинираат компонентите на интерфејсот за повеќекратна употреба.

Користењето на овие алатки заедно со HTML, CSS, JavaScript и други веб технологии им овозможува на програмерите да создадат богати искуства слични на работната површина на која било платформа.

Една од најголемите предности на користењето на XULRunner е неговата меѓуплатформска компатибилност. Апликациите изградени со оваа технологија ќе работат на Windows, macOS, Linux или која било друга платформа поддржана од Gecko моторот на Mozilla.

Друга предност е неговата флексибилност кога станува збор за дизајнот на UI. Програмерите имаат целосна контрола врз изгледот и чувството на нивната апликација бидејќи не се ограничени со традиционалните рамки за интерфејс на оперативниот систем како Windows Forms или Cocoa Touch.

Покрај тоа што е флексибилен и компатибилен со повеќе платформи, XULRunner нуди и одлични перформанси благодарение на неговата употреба на мајчин код каде што е потребно во комбинација со оптимизирано извршување на JavaScript преку SpiderMonkey - JavaScript моторот со високи перформанси на Mozilla.

Севкупно, XULRunner нуди одличен сет на алатки за градење богати искуства слични на десктоп на која било платформа користејќи веб технологии како што се HTML, CSS и Javascript. Неговата флексибилност, меѓуплатформска компатибилност и перформанси ја прават една од најдобрите достапни алатки за развивачи. денес. Ако барате начин за брзо создавање на десктоп апликации богати со функции, Xulrunner дефинитивно треба да биде на врвот на вашата листа!

Целосни спецификации
Издавач Mozilla
Страница на издавачи http://www.mozilla.org/
Датум на издавање 2020-06-04
Датум на додавање 2020-06-04
Категорија Алатки за програмери
Под категорија Компоненти и библиотеки
Верзија 41.0.2
Барања за ОС Windows, Windows 7, Windows 8, Windows 10
Барања None
Цена Free
Преземања неделно 2
Вкупно преземања 3727

Comments: