Ubuntu for Windows 10

Ubuntu for Windows 10 1604.2017.922.0

Windows / Canonical Group / 387 / Целосни спецификации
Опис

Ubuntu за Windows 10: Моќна алатка за програмери

Дали сте програмер во потрага по моќна алатка за подобрување на вашиот работен тек? Не гледајте подалеку од Ubuntu за Windows 10. Овој иновативен софтвер ви овозможува да го користите Ubuntu Terminal и да ги извршувате алатките за командната линија на Ubuntu, вклучувајќи bash, ssh, git, apt и многу повеќе.

Со Ubuntu на Windows, можете да ја искористите моќта на Linux без да морате да менувате оперативни системи. Без разлика дали развивате веб-апликации или работите на сложени софтверски проекти, оваа алатка сигурно ќе ви го олесни животот.

Започнување со Ubuntu за Windows 10

За да започнете со Ubuntu на Windows 10, едноставно стартувајте ја апликацијата со внесување „ubuntu“ во командната линија (cmd.exe) или кликнете на плочката на Ubuntu во Start менито. Сепак, пред да ја користите оваа функција, треба да се преземат неколку чекори.

Прво, треба да се користи „Вклучи или исклучи карактеристики на Windows“ и да се избере „Подсистем на Windows за Linux“. Откако ќе кликнете OK и ќе го рестартирате системот како што е побарано од волшебникот за инсталација; потоа продолжете со стартување на оваа апликација.

Алтернативно; може да се извршат овие чекори со помош на промпт од Administrator PowerShell:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux

Откако овие чекори се успешно завршени; корисниците можат да почнат да уживаат во сето она што оваа моќна алатка за програмери може да го понуди.

Придобивките од користењето на Ubuntu за Windows 10

Постојат бројни придобивки поврзани со користењето на Ubuntu за Windows 10. Прво; им овозможува на програмерите пристап до широк опсег на алатки кои не се достапни во другите оперативни системи. Ова вклучува популарни програмски јазици како што се Python и Ruby, како и развојни алатки како Git и SSH.

Дополнително; бидејќи се заснова на Linux технологија која е позната по својата стабилност и безбедносни карактеристики; корисниците можат да бидат сигурни дека нивната работа ќе биде безбедна од напади на вируси и малициозен софтвер, а истовремено ќе имаат корист од поголема брзина на обработка во споредба со другите ОС како MacOS или дури и постарите верзии на Windows како Win7/8/8.1 итн.

Друга придобивка од користењето на овој софтвер е неговата леснотија на користење. Интерфејсот е интуитивен и лесен за користење, што го прави лесен дури и за почетници кои можеби немаат големо искуство со работа со интерфејси на командната линија (CLI).

Понатаму; затоа што работи природно во околината на Windows без да бара слој за виртуелизација помеѓу нив за разлика од некои други слични решенија таму за кои може да биде потребно дополнително време и ресурси за поставување само правилно да се активираат пред да можат ефективно да се користат од програмери на кои им треба брз пристап во секое време во текот на нивните работни денови!

Заклучок

Во заклучок; ако барате моќна алатка за развивачи која обезбедува пристап до широк опсег на алатки, а истовремено е лесна за употреба, тогаш не гледајте подалеку од ubuntu-for-windows-10! Со својот интуитивен интерфејс и робусниот сет на функции комбинирани заедно беспрекорно во самата околина на Windows без никакви дополнителни трошоци потребни само за почеток не може да биде полесно! Па зошто да чекаме? Преземете сега и започнете да истражувате што има во продавницата Ubuntu-for-Windows-10 денес!

Целосни спецификации
Издавач Canonical Group
Страница на издавачи https://www.ubuntu.com/
Датум на издавање 2018-05-14
Датум на додавање 2018-03-01
Категорија Алатки за програмери
Под категорија Алатки за кодирање
Верзија 1604.2017.922.0
Барања за ОС Windows, Windows 10
Барања Available for Windows 10 (x64)
Цена Free
Преземања неделно 3
Вкупно преземања 387

Comments: